fredag 21. mai 2010

Engelsk påvirkning!

Engelsk blir mer og mer brukt i det norske språket. Det brukes ofte såkalte "låneord" fra andre språk, men mest fra engelsk. Vi får ord og uttrykk inn i språket vårt fra medier som Tv, Radio og Internett. På for eksempel Facebook kan man snakke med andre fra andre land, og mye av informasjonen på internett står på engelsk. Vi blir også mye påvirket fra Tv. Den norske befolkning ser mye på Tv og engelske filmer.

Den gruppen mennesker i Norge som er mest påvirket av dette er helt klart ungdommen. Ungdom er den gruppen som ser mest på tv, og er mest aktive på internettet. Men de voksne kommer også etter, men jeg tror ikke de tar så mange ord fra engelsk som de unge. De som tar minst ord fra engelsk er den eldre garde. De føler kanskje at det norske språket er litt truet, og vil bevare de norske ordene. Hvor ofte hører du ikke at bestemor sier snøbrett isteden for snowboard som er mer utbrett blant ungdom og også voksne idag.

Jeg føler ikke at det norske språket er på noen måte truet av det engelske språket. Ja, vi bruker noen låneord her og der, men det er ikke i ferd med å ta over det norske språk. Noen låneord som ungdom bruker idag kan være : snowboard, skateboard, jeans, fastfood osv. Å være keen på noe betyr for eksempel å ha lyst til/på noe. Jeg tror disse ordene blir mye brukt fordi de norske ordene høres litt rare ut, og det høres jo litt kulere ut med snowboard enn snøbrett. Jeg tror de norske ungdommene syns at norsk er litt kjedelig, og vil danne seg sitt eget språk.

Jeg er også en av de som bruker låneord fra engelsk, men jeg gjør det ikke bevisst. Det er bare sånn det har blitt, og man snakker jo som alle andre ungdommer. Noen ganger må jeg bruke engelske ord og uttrykk fordi jeg ikke husker hva det heter på norsk. Dette er kanskje et tegn på at engelsk har en veldig stor innflytelse på norsk ungdom og nordmenn generelt.

Bildet er hentet fra Flickr

Sprengeren!

I dette vårsemesteret har vi lest i en selvvalgt roman i ca en halvtime hver norsktime. Jeg valgte da boka Sprengeren av Liza Marklund. Jeg valgte den fordi jeg ikke ante hva jeg skulle lese, og spurte mamma om en god bok. Da anbefalte hun denne. Boka kom ut i 1998, og er som sagt skrevet av den svenske forfatteren Liza Marklund.

Handlingen i boka er tatt fra Sverige og Stockholm. Her bor og jobber journalisten Annika Bengtzon. Sverige har blitt tildelt OL, og forberedelsene er i full gang. 4 dager før jul, går det av en bombe på et av OL anleggene. Det er én person som blir drept, og det er den øverste lederen for OL i Sverige Christina Furhage. Annika er en av journalistene som blir satt til å dekke denne saken. Hun finner fort ut av spennende ting ved fortiden til Christina, og blir dratt mot en konklusjon. Men midt under letingen etter spor og noe å skrive om, blir hun selv et offer for den såkalte Sprengeren. Det blir en utrolig spennende avslutning, hvor Annika må bruke all sin kunnskap og mot.

Jeg vil si at denne boka er veldig godt skrevet. Den er ikke veldig vanskelig med mange vanskelige setninger osv, men heller ikke en av de mest lettleste bøkene jeg har lest. Den kan være litt kjedelig innimellom med ingenting som skjer og lange kapitler. Jeg syntes boka var litt kjedelig i starten, fordi det nesten ikke var noe som skjedde. Jeg liker bøker med litt mer som skjer da. Men dette skjedde jo på slutten, så da var jeg fornøyd. Det er absolutt en bok jeg anbefaler til krimelskende ungdom og voksne.

Bildet er hentet fra Flickr

torsdag 20. mai 2010

Musikkvideo- Rockstar!

Denne gangen har vi jobbet med sammensatte tekster, og vi fikk i oppgave å skrive et lite referat om en musikkvideo vi likte godt. Filmen kommer her, og teksten kan du lese på denne siden:



Denne videoen er laget for gruppen Nickelback. Sangen heter Rockstar og kom ut i 2005 på albumet All The Right Reasons. Dette var et meget populært album med mange superhits som Savin me, Far Away og If Everyone Cared.
Målgruppen for denne sangen vil jeg si er personer i alle aldre. Dette illustreres ved at det er folk i alle aldre som er med på videoen. Videoen er nok ment for alle, men selve sangen er for folk med litt soft rock smak.

Teksten i sangen handler om folk som ikke er helt fornøyd med livene sine, og vil bytte ut livet sitt med en rockestjernetilværelse. Teksten går i hva de ønsker seg som kan gjøre livet perfekt for dem som en rockestjerne. Regissøren av filmen heter Dori Oskowitz og har også regissert andre store hiter for Nickelback. Som "If Everyone Cared". Videoen starter med at en gutt på kanskje 13 begynner å synge (med stemmen til Chad Kroeger, artisten). Så fortsetter det med at mange personer synger etter tur. Det er noe som går igjen at personene står foran kjente landemerker som for eksempel Times Square i New York og Millennium Park i Chicago. Det er for det meste ukjente personer, men også noen kjendiser. En av disse er den tidligere store hockeystjernen Wayne Gretzky. Slik går det hele videoen igjennom med en fyr (som på en måte er gud) som spør spørsmål om hvordan de skal gjøre det osv. Videoen avsluttes på en konsertarena hvor bandet står og spiller sangen. Videoen er på en måte en drøm for mange, og henger kanskje ikke helt sammen med virkeligheten at folk bare kan bytte ut livene sine. Det er på en måte en blanding av en fortellende video og en konsertvideo, fordi det blir en konsert på slutten av filmen.

Videoen og teksten henger godt sammen syns jeg. De viser at vanlige folk synger, og vil bli til noe mer enn de er. På slutten av filmen vises det også hvordan det er å være rockestjerne, ved at konserten vises og alle fansene er helt gale. I filmen møter vi alle slags personligheter i alle aldre. Artisten eller bandet er også med i et par sekunder helt på slutten av videoen.

Filmen viser folk som deg og meg, og viser også det at alle har drømmer. Alle folk i alle aldre har noen gang tenkt på hvordan det er å være stor kjendis. Jeg vil ikke si at et bestemt miljø skildres, men det er jo hverdagsfolk. Kameravinklene er enkle og ofte rett på personene som blir filmet.

Jeg synes videoen og sangen er bra. De hører godt til hverandre, og videoen brukes godt til å understreke poenget i sangteksten. Den har mer fokus på det vanlige folk, enn seg selv. Jeg føler ikke den er lagd for å vise seg selv fram, men mer for fansen.

Jeg valgte denne videoen fordi jeg har hørt på sangen lenge, og fikk lyst til å se hvordan musikkvideoen var. Når jeg så den så syns jeg den var bra og da var valget enkelt.

fredag 7. mai 2010

Facebook og bilder- Trygt?

Vi fikk i bloggoppgave der man kunne velge å skrive et innlegg om bruken av bilder på Facebook. Det å dele bilder har blitt gjort på mange måter og er på ingen måte noe nytt. Når det sosiale nettsamfunnet Facebook ble åpnet for norske brukere i 2007, så ble det enda lettere og vanligere å dele sine private bilder. Blant ungdom og også voksne idag har man mange av bildene sine liggende ute på Facebook. Dette kan være sosialt og morsomt for andre å se på, kommentere og like.

Men det kan også være problematisk. Ved å legge ut bilder på Facebook så er det ikke du som eier bildene dine lenger. Nettsamfunnet Facebook eier omtrent alle tingene du legger ut og deler med andre. Det gjelder også dine bilder. Dette er det ikke noe du kan gjøre noe med, og du har også godtatt det ved å ha huket av i boksen med at du har godkjent avtalevilkårene for bruk av siden. Dette er jo noe nesten ingen leser lenger, men der står det altså.

Jeg som også er bruker av Facebook ble litt overrasket når jeg leste dette på nettet. Allikevell ble jeg ikke skremt, for jeg er ikke en av dem som laster opp album på album med gamle og nye private bilder av meg selv og familie. Jeg føler at det er andre som har mer å frykte enn meg selv, men jeg tviler på at Facebook bruker bildene til noe spesielt. På den nettsiden jeg leste det på står det blant annet dette:
- Alt du legger inn kan bli en handelsvare. Bilder du syns er kule og fine og som du legger ut på Facebook, kan du se igjen i en reklamekampanje om noen år. Du må regne med at alt du legger ut, kan brukes i all fremtid av hvem som helst, advarer Skåra.

Dette betyr at både bildene dine og alt av det du legger ut kan bli brukt. Det kan være skummelt, men det er vel bare å begrense seg litt og ikke legge ut altfor personlige bilder og videoer osv. Jeg kommer nok til å fortsette å bruke Facebook på den samme måten som før uansett, og blir ikke så veldig påvirket av dette. Det er et valg du har, og som du må ta før du begynner å bruke det altfor mye.

Bildet er hentet fra Flickr

torsdag 28. januar 2010

Sammenligne rock tekster!

I norsktimen denne uken kunne vi velge mellom å skrive om rap, eller sammenligne rocktekster. Jeg valgte den siste, og oppgaven var å sammenligne "Tyven, tyven" av Dumdum boys og "Jeg er redd" av Jokke og Valentinerne.

Tekstene i seg selv er ganske forskjellige. I "Jeg er redd" så handler teksten om oppveksten til "fortelleren" i sangen. Fra starten så fortelles det om barndommen, og hvor fint de egentlig hadde det. Men i noen setninger står det ting som "I det hølet der vi bor" så det tyder kanskje på at han ikke likte barndommen sin så veldig mye, selvom han hadde det bra. Man kan kjenne seg litt igjen i denne teksten, og vi følger "fortelleren" mens han vokser opp og møter flere og flere folk.
I "Tyven tyven" så er det en annen handling ved at "tyven" stjeler øyenstenen til fortelleren, og dette skjer også med en paralellhandling med at ljåen stjeler øyenstenen til fortelleren.

Et virkemiddel som ser ut som er brukt i hvertfall "tyven tyven" er linjedeling og inndeling av vers osv. Det er ganske strukturert, og ser ut som det er ganske planlagt med lengden på avsnittene og linjene. Det er det også i "tyven tyven". Språket er ganske forskjellig. Det er ganske lett og simpelt språk og forstå i "jeg er redd", men i "tyven tyven" så er det ganske komplisert og man må nesten tolke hvert ord for å forstå.

"Jeg er redd" bruker mye kontraster ved at i de første verselinjene så er det positive ting fra barndommen, og på de siste blir det mer dystert og ikke så veldig positivt.
I "tyven tyven" derimot er det ikke brukt mye kontraster, men veldig mye symboler som jeg syns er vanskelige å tolke. Et symbol er jo ljåen som på en måte er en tyv som stjeler. Det er også brukt andre symboler som "snart der så her som lyn
røver øyenstenen din" som ikke er så lett å oversette til vanlig språk. Det er også brukt besjeling ved "spjærer åpen himmel" som gir himmelen en menneskelig egenskap.

Temaet i "tyven tyven" føler jeg er urettferdighet. Budskapet tror jeg må være at døden på en måte er en tyv, som stjeler fra deg det du er mest glad i, og kan også stjele deg. Det er noe alle må gjennom, og det kan være tøft noen ganger og kan føles blodig urettferdig.
I "jeg er redd" så tror jeg temaet er søken etter det trygge. Fortelleren begir seg ut på noe nytt, og vil helst bare komme til et trygt sted uten utfordringer og nye ting.

Når det kommer til musikken i disse to sangene, så syns jeg musikken i "tyven tyven" passer bra. Musikken i "jeg er redd" derimot er munter, og det passer ganske godt, men det er jo også en litt dyster del av denne teksten, som musikken ikke passer helt til. Det er en fin kontrast, og er sikkert brukt som et virkemiddel.

Her kan du høre "Tyven tyven" av Dumdum boys


Her kan du høre "Jeg er redd" av Jokke og Valentinerne

fredag 8. januar 2010

Diktning!

I norsktimen fikk vi i oppgave å skrive et dikt. Vi skulle først skrive ned på lapper ting vi assosierte med vinter, og deretter lage et dikt ut av de ordene. Gruppen var Ola, Frida, Jens og meg og diktet ble sånn:

Diktet vårt ble slik

Jul i en fuglekasse

Forleden dag dro vi til hytta.
Med boblejakka jeg hadde bytta.
Veien opp var glatt.
I skibakken jeg datt.

Med ullgenser foran peisen.
Slo forkjølelsen meg mitt i fleisen.
Skal vi gå ut å lage en snømann?
Eller skal vi gå å bade i isvann?

Kaldt skal det bli
Når vi står på langrenn og ski
Nyttår kommer i en fei
Pass på huldra, hu kommer hjem til deg.


Neste oppgave så skulle vi ta utgangspunkt i diktet "Et uansvarlig dikt" av Kolbein Falkeid. Det er et sommerdikt, så vi skulle gjøre det om til et vinterdikt. Originaldiktet var slik:

Et uansvarlig dikt
Sommardiktet
kom slentrende inn i byen midt i juni.
Det bar gitaren i rem over skulderen
og sandalene i neven.
Føttene skrev små g-nøkler i støvet.

Ikke alle syntes om det.
Mange brummet at det der
var da temmelig uansvarlig –

Jaha

Vårt dikt ble slik.

Et frossent dikt
Vinterdiktet kom brasende midt i juli
Det bar med seg tunge føtter med neglesprett og truger
Og den nakenbadende Jense'mann fikk.
Føttene kalde.
Ikke alle tenkte det var morsomt med vinter,
Mange syns han ikke var ansvarlig
Var da temmelig rart dikt i grunn -
Jaha!